CARS RACE RALLY

Cars Race Rally is de eerste attractie in een Disney Park gebaseerd op de Disney/Pixar film Cars.
De Piston Cup wordt tentoongesteld aan het begin van de wachtrij, zodra de bezoekers binnen komen.
De beker is 64 centimeter hoog, 51 centimeter breed en geheel verguld.
Een speciaal bezoekerscentrum, gesponsord door de Kamer van Koophandel van Radiator Springs, is opgezet om de coureurs welkom te heten in de thuisbasis van Bliksem McQueen. Ook worden hier alle bedrijfjes en de belangrijkste inwoners van het stadje gepresenteerd.
De Engelse naam van takelwagen Takel is ‘Mater’. In de originele versie van de film zegt hij bij zijn eerste ontmoeting met Bliksem McQueen: I’m Mater, like ta-mater without the “ta”. Omdat dit grapje in het Nederlands niet te vertalen was, is dit vervangen door: Mijn naam is Takel, zoals spektakel maar dan zonder het spek!
De muziek die te horen is tijdens de rit in Cars Race Rally is afkomstig uit twee nummers van Randy Newman die in de film Cars te horen zijn: Best Backward Driver en Doc Racing. Beide nummers zijn speciaal voor de attractie opnieuw gemixt door Jonathan Sacks.
In de wachtrij van de attractie worden fragmenten van meer dan 15 liedjes gespeeld die iets te maken hebben met auto’s, reizen of verkeer. Drie hiervan zijn ook daadwerkelijk gebruikt in de film: Real Gone van Sheryl Crow, Life is a Highway van Rascal Flatts en Route 66 van Chuck Berry.
Cars won in 2007 de Golden Globe award voor Best Animated Film. Ook was de film genomineerd in de categorie Best Animated Feature Film bij de Academy Awards® 2007. Het nummer Our Town van Randy Newman kreeg een nominatie voor een Oscar® in de categorie Best Original Song en won de Grammy® Award 2007 voor Best Song.
 
CRUSH’S COASTER

Crush’s Coaster is de eerste achtbaan-attractie gebaseerd op de Disney/Pixar film Finding Nemo.
Crush’s Coaster neemt de bezoeker mee naar de onderwaterwereld van Crush en Nemo en dwars door de Oost-Australische golfstroom. Met behulp van geavanceerde licht- en geluidseffecten heeft Walt Disney Imagineering de Oost-Australische golfstroom kunnen realiseren, inclusief luchtbellen, golven, stromingen en speciale onderwater-effecten.
Samen met Crush draaien en tollen de bezoekers door de Oost-Australische golfstroom. De attractie bevat een zogenaamde  zwaartekracht-baan’ waarbij ieder karretje op een andere wijze draait. De draaisnelheid is afhankelijk van het aantal personen, de plek waar zij zitten en hun gewicht.
Het meest indrukwekkende figuur in de attractie is ongetwijfeld de enorme haai Bruce. Met een breedte van maar liefst 2 meter is Bruce één van de grootste Audio-Animatronics in heel Disneyland Resort Paris!
De scène met het koraalrif is door Walt Disney Imagineers ontworpen om de wereld van Nemo uit te beelden. Eerst is een gedetailleerd ontwerp van steen gemaakt, waarna dit tot leven is gebracht met meer dan 100 verschillende kleuren verf. Het realiseren van deze scène heeft meer dan zes maanden gekost.
In de attractie horen de bezoekers sommige figuren Engels spreken en sommige figuren Frans. Crush zelf richt zich tot de bezoekers in beide talen.
Walt Disney Imagineering heeft nauw samengewerkt met de Disney/Pixar Animation Studios voor de enorme muurschildering van Crush op de gevel van de attractie. Op de afbeelding is Crush te zien samen met enkele van zijn schildpadvrienden, al zwemmende door de Oost-Australische golfstroom. De totale muurschildering is 27,43 meter lang en 7,32 meter hoog, waarbij Crush zelf 7.62 meter lang is!
De soundtrack van Crush’s Coaster bevat muziekfragmenten uit de film Finding Nemo, en is speciaal gecomponeerd en opgenomen voor de attractie.
 
The Twilight Zone Tower of Terror™

Vier op een rij
:De Twilight Zone Tower of Terror in het Walt Disney Studios Park in Parijs is de vierde Tower die wereldwijd geopend is. De andere Towers staan in Disney’s Hollywood Studios in het Walt Disney World Resort in Florida (VS), in Disney’s California Adventure in het Disneyland Resort in Californië (VS) en in Tokyo DisneySea in het Tokyo Disney Resort in Japan.
Er is ruimte genoeg!: De capaciteit van één lift is 21 passagiers. In totaal zijn er zes liften, verdeeld over drie liftschachten.
Een nieuw hoogtepunt: Met maar liefst 13 verdiepingen is The Twilight Zone Tower of Terror de hoogste attractie in Disneyland Resort Paris. Vanaf de snelweg A4 is de attractie al op kilometers afstand van het Resort te bewonderen!
Architectuur: In het verlaten Hollywood Tower Hotel herkent men de architectonische stijl Pueblo Deco . Deze stijl was bijzonder populair in de jaren ’20, tijdens de bouw van het hotel, en wordt gekenmerkt door de zuivere geometrische vormen vergelijkbaar met die uit de Art Deco stijl. Pueblo Deco ‘leent’ echter ook traditionele vormen uit de oorspronkelijke Noord-Amerikaanse Indiaanse kunst zoals zonnestralen, pijlen en Thunderbird motieven.
Schatzoekers: Walt Disney Imagineers gingen in Frankrijk, Nederland en Engeland op zoek naar decoratieattributen voor het Hollywood Tower Hotel. Veel van de Amerikaanse props , inclusief wegwijzers, reisposters en etalagepoppen met gestyled haar kwamen van één verzamelaar uit Nederland. Tweedehands kleding voor de etalage van de hotelwinkel kwam van kleine winkeltjes uit Parijs. In totaal zijn tevens meer dan 4000 authentieke boeken verzameld voor de bibliotheek van het hotel.
Bijzonder detail: Het gebied rondom de Tower is door de Imagineers aangekleed in een Zuid-Californische stijl. Alleen de palmbomen ontbreken hier, aangezien dit klimaattechnisch niet haalbaar bleek: de koude winters van Frankrijk zouden ze niet overleven. Ook de achtergrondmuziek komt uit de jaren twintig en wordt in de wachtrijen gedraaid. Denk hierbij aan Glenn Miller’s Sleepy Time Gal en Mood Indigo van Duke Ellington, beiden gekozen vanwege hun tijdloze en spookachtige karakter.
‘Het goede leven’: Rod Serling’s openingsscène in de bibliotheek van het hotel is gemaakt in de stijl van een aflevering van The Twilight Zone uit 1961, getiteld The Good Life . Deze aflevering vertelt het verhaal van een kleine jongen die met zijn gedachten dingen kon veranderen.
Extra TV tijd: De Imagineers hebben vele uren gespendeerd met het screenen van alle 156 afleveringen van The Twilight Zone om de sfeer en het gevoel van de serie optimaal te proeven. Sommige afleveringen werden wel vier keer opnieuw bekeken om alle props, de meubels, de muziek en de decors tot in detail te noteren
                                                                .
                           Klik HIER voor het verhaal van The Twilight Zone Tower of Terror™

Toy Story Playland

Van de vijf Disney Parken in de wereld is Disneyland Paris de eerste met een land gethematiseerd naar de Toy Story films.
De geluidsband voor Toy Story Playland is gebaseerd op de originele muziek uit de Toy Story films, gecomponeerd door Randy Newman.
De enorme dinosaurus Rex in Toy Story Playland is ongeveer de helft van de grootte van een echte Tyrannosaurus, maar gelukkig een stuk minder eng!
De grote rubberen bal in Toy Story Playland was te zien in de eerste korte film van Pixar, ”Luxo Jr.” uit 1986.
De voetafdrukken van Andy in Toy Story Playland zijn meer dan tien meter lang.

Toy Story Playland: BUZZ LIGHTYEAR
De kleding van Buzz Lightyear is geïnspireerd op witte astronautenkleding. De naam van Buzz is geïnspireerd op Apollo astronaut Buzz Aldrin, de tweede man op de maan. De oorspronkelijke naam bedacht door Pixar voor Buzz Lightyear was Lunar Larry.
Het 3D model van Buzz Lightyear welke is gebruikt voor de films, is ook gebruikt voor het maken van de actiefiguur van Buzz Lightyear bij de ingang van Toy Story Playland.

Toy Story Playland: TOY SOLDIER PARACHUTE DROP
De legerbasis van de Groene Soldaatjes draagt de naam Fort Emery. Dat is de naam van de stad waar de Pixar Studios liggen: Emeryville, Californië.
Om de hoogte van de Parachute Drop (25 meter) te bereiken, zijn er 16 Groene Soldaatjes uit Toy Story Playland nodig of 492 Groene Soldaatjes op ware grootte.

Toy Story Playland: SLINKY DOG ZIGZAG SPIN
Slinky Dog in Toy Story Playland weegt ongeveer 2.000 keer meer dan een doorsnee teckel en 16.000 keer meer dan het speelgoedhondje Slinky Dog.
Slinky Dog is gebaseerd op echt speelgoed maar zowel de doos als de hond zijn voor de films opnieuw ontworpen. Daarna heeft de speelgoedfabriek deze nieuwe versie uitgegeven.
Het speelgoedhondje Slinky Dog heeft 17 ringen, terwijl de Slinky Dog in Toy Story Playland 34 ringen heeft.

Toy Story Playland: RC RACER
De RC auto in Toy Story Playland weegt ongeveer negen keer meer dan een moderne Formule 1 raceauto en bijna 2.300 keer meer dan de speelgoedversie van de RC auto.

                                                                                                                      Klik HIER voor meer feiten over Toy Story Playland
 

 

Naam: It's a Small World

Openingsdag: 12 april 1992
Bouwer: Disney Imagineers
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida) enTokyo Disney Resort

Aantal grote scènes: 9
Aantal geanimeerde figuren:
+/- 280
Aantal geanimeerde speeltuigjes:
+/- 50
Aantal geanimeerde rekwisieten:
+/- 250
Lengte voorgevel:
274 meter
Hoogte klokkentoren:
9,15 meter
Aantal geanimeerde figuren uurwerkparade:
32
Aantal geanimeerde rekwisieten uurwerkparade:
45
Maximum aantal kanaalboten: 39
Max. personen per kanaalboot: 24

 

Naam: Pirates of the Caribbean

Openingsdag: 12 april 1992
Bouwer: Disney Imagineers
Kostprijs: 800 miljoen Franse frank
Andere parken:
Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Disney Resort

Maximum aantal boten: 40
Max. personen per boot: 23
Gemiddelde snelheid: 0,6 meter per seconde
Totale capaciteit: 2.800 personen per uur
Aantal scènes: 22
Aantal menslijke audio-animatronics: 60 audio-animatronics
Aantal dierlijke audio-animatronics: 52
Aantal geanimeerde rekwisieten: 29

     

Naam: Phantom Manor

Openingsdag: 12 april 1992
Bouwer: Vekoma
Decoratie: Disney Imagineers
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Dinseyland Resort

Aantal Doom Buggies: 131
Maximum aantal personen per Doom Buggie: 3
Lengte traject: 240 meter
Aantal audio-animatronics: 92
Aantal geanimeerde rekwisieten: 54
Aantal effecten: 58
Aantal showelementen: 400

Extra info: Phantom Manor is een attractie vol illusies. De grootste illusie is de plaats waar de Doom Buggies hun rondjes maken. Vele bezoekers denken dat het traject plaats heeft in en onder het landhuis maar in werkelijkheid leidt de portretgalerij de niets vermoedende bezoekers naar een gebouw verscholen achter groene heuvels, onzichtbaar vanuit Frontierland.

 

Naam: Big Thunder Mountain

Openingsdag: 12 april 1992
Bouwer: Vekoma
Ontwerp en decoratie: Disney Imagineers
Kostprijs: 800 miljoen Franse frank
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Disneyland

Aantal treinen: 6
Aantal wagentjes per trein: 1 locomotief + 5 wagentjes
Aantal passagiers per trein: 30
Totale capaciteit: 2400 personen per uur (met 5 treinen en 2 laadplatforms in werking)
Maximum snelheid: 60 kilometer per uur
Aantal scènes: 11
Aantal geanimeerde rekwisieten: 34
Aantal audio-animatronische woestijndieren: 11
Hoogste punt van de berg:
33 meter
Aantal liter verf: 23.000 liter
 

Extra info: Disneyland Resort Paris heeft de enige Big Thunder Mountain waar de berg is omringd door water. In alle andere versies is de attractie gebouwd op het vasteland.

In augustus 1990 begon men aan de bouw van de berg. Nadat de Thunder Mountain was afgewerkt, liet men de Rivers of the Far West vollopen met water. Om de constructie van het rotswerk in goede banen te leiden, werd er op gebruik gemaakt van een schaalmodel.

     

 

Naam: Buzz Light Year Laser Blast

Openingsdag: 8 april 2006

Bouwer: Disney Imagineers

Oppervlakte: 1.377 vierkante meter

Aantal personen per ruimtschip: 2

Aantal doelen / Aliens: 88 / 725

Lengte traject: 164mtr. (Omnimover systeem)
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Disney Resort, Hong Kong Disneyland


Score overzicht:

met 000.000 - 001.000 punten ben je een Star Cadet,
met 001.001 - 010.000 punten ben je een Space Ace,
met 010.001 - 100.000 punten ben je een Planetary Pilot,
met 100.001 - 300.000 punten ben je een Space Scout,
met 300.001 - 600.000 punten ben je een Ranger 1st Class,
met 600.001 - 999.999 punten ben je een Cosmic Commando.
met een score hoger dan 999.999 punten ben je de ‘Galactic Hero’.

 

Naam: Space Mountain 2

Openingsdag: 9 april 2005
Kostpijs: 90 miljoen US dollar
Bouwer: Vekoma
Ontwerp en decoratie: Disney Imagineers
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Disney Resort, Hong Kong Disneyland

Maximum aantal treinen: 5 (+1 reserve)
Aantal wagentjes per trein: 6
Max. personen per trein:
24
Maximale capaciteit:
2400 personen per uur
Acceleratiesnelheid bij lancering: 14 m/s; 1,3 G-Force
Gemiddelde snelheid: 50 kilometer per uur
Topsnelheid: 76 kilometer per uur
Aantal ingebouwde luidsprekers per zetel: 5
Inversies: 360° sidewinder loop, 180° corkscrew loop, tongue loop
Diameter gebouw:
62 meter (+10 meter overhangend dak)
Hoogte gebouw: 43 meter

     

 

Naam: Indiana Jones and the Temple of Peril

Openingsdag: 30 juli 1993
Bouwer: Intamin
Decoratie: Disney Imagineers
Andere parken: Geen

Maximum aantal treinstellen: 6 (met ieder 2 wagens)
Aantal personen per treinstel: 12
Totale capaciteit: 1300 personen per uur
Aantal loopings:
1 (360° verticale looping)
Hoogste punt: 60 meter
Gemiddelde snelheid: 54 kilomter per uur

 

Naam: Autopia

Openingsdag: 12 april 1992
Bouwer: Disney Imagineers
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Disney Resort

Maximum aantal wagens: 104
Max. personen per wagen: 2
Gemiddelde snelheid: 10 km per uur

 

Extra info: De Autopia-auto’s zijn geen elektrische wagens, ze rijden op benzine. Esso is de toepasselijke sponsor sinds 2002. 

     

Naam: Flying Carpets over Agrabah

Openingsdag: 16 maart 2002
Bouwer: Zamperla
Ontwerp en decoratie: Disney Imagineers
Andere parken: Walt Disney World (Florida)

Aantal gondels: 16
Max. personen per gondel: 4

 

Naam: Dombo het vliegende olifantje

Openingsdag: 12 april 1992
Bouwer: Disney Imagineers
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Disney Resort, Hong Kong Disneyland

Aantal gondels: 16
Max. personen per gondel: 2

Extra info: Aan de ingang van de attractie werd in 2003 een beeld van het vliegende tapijt neergezet. Wanneer het regent doet het dienst als paraplu en kan er een Cast Member onder schuilen. Bij droog weer kun je er mee op de foto.

   
     

Naam: Thunder Mesa Riverboat Landing

Openingsdag: 12 april 1992
Bouwer: Disney Imagineers
Andere parken: Disneyland Resort (Californië), Walt Disney World (Florida), Tokyo Disney Resort

Lengte steiger: 37 meter
Lengte Mark Twain: 34 meter
Breedte Mark Twain: 11 meter

Aantal passagiersdekken Mark Twain: 3
Aantal passagiersdekken Molly Brown: 3
Diamater scheprad: 4,6 meter
Lengte traject: +/- 2 kilometer

Gemiddelde vaartijd: +/- 15 min.
Aantal passagiers per boot: +/- 390 personen

Extra info:
De Mark Twain en de Molly Brown "rijden" op een verborgen geleidesysteem gelegen op het bodem. Het water is maar +/- 60 cm. diep.

 

Naam: Rockin Roller Coaster starring Aerosmith

Openingsdag: 16 maart 2002
Bouwer: Vekoma
Ontwerp en decoratie: Disney Imagineers
Andere parken:
Walt Disney World (Florida)Hoogte: 29,6 meter

Maximale snelheid: 92 kilometer per uur
Aantal spots: 1359
Aantal loopings: 3 (2 loopings en 1 kurkentrekker)
Aantal shows: 5
 

Extra info: In elke Sountracker (treintje) zitten vijf speakers per persoon. Je hoort een laatste soundcheck met meteen daarna een muzikale aftelling. In drie seconden ga je van 0 naar net geen 100 kilometer per uur. Dan volgt een rit in de duisternis. Het enige wat je ziet zijn stalen boogconstructies verlicht met een spectaculaire lichtshow dat is opgesteld langs het traject

Hoewel het traject telkens hetzelfde blijft, zijn er vijf verschillende lichtshows met elk hun eigen muziek.