Tip: houd de cursor in de linker bovenhoek van een foto voor een vergroting!

Midden in  Disneyland Park ligt Sleeping Beauty Castle.

Dit is de toegangspoort tot Fantasyland en je kan hem niet missen met zijn 45 meter hoge toren die hoog boven alle andere gebouwen uitsteekt.

 

Wie kent er niet het sprookje 'Sleeping Beauty'. Walt Disney verfilmde het verhaal van Charles Perrault over een knappe prinses en een boze koningin in 1959. In een heuvelachtig landschap met watervallen, gesnoeide bomen en slotgrachten, heeft men het sprookjeskasteel uit 'Sleeping Beauty' voor je nagebouwd. Dit betoverende kasteel heeft gekanteelde muren van grijze steen begroeid met klimplanten, 16 roze torentjes met blauwe leien daken, gouden spitsen en talrijke gouden windijzers, versiert met Franse lelies, sterren en de "D" van Disney.

       

Het Sleeping Beauty Castle (in het Frans Le Châteu de la Belle au Bois Dormant) is geïnspireerd door het 17de eeuwse plaatjesboek 'Les Très Riches Heures du Duc de Berry'.

De Disney Imagineers hadden andere ideeën, een rotsachtige heuvel die het kasteel dreigt binnen te dringen, stenen gewelven in de vorm van bomen in de grote hal en kubusvormige bomen (Arizona-cypressen) in de voortuin was volgens hun het kasteel zoals dat er in Disneyland uit zou moeten zien.

     

Het interieur van het kasteel doet je steeds terug denken aan de film 'Sleeping Beauty' o.a. de wapenschilden en vaandels, prachtige wandtapijten en glas-in-loodramen met scènes uit de film, bas-reliëfs en beeldhouwerken in de vorm van filmpersonages.

Op de eerste verdieping van het Sleeping Beauty Castle, wordt het romantische verhaal van Princess Aurora en Prince Phillip uit de doeken gedaan.

Gebrandschilderde ramen, wandtapijten, rekwisieten en opengeslagen sprookjesboeken illustreren het klassieke sprookje 'Sleeping Beauty' van de gebroeders Grimm, verfilmd in 1959 door Walt Disney.

Ga ook eens kijken op het balkon daar vandaan heb je een uniek uitzicht op Fantasyland en het middeleeuwse plein achter het kasteel.

        

Een kleine fontein uitgehouwen uit de stenen balustrades stellen de Prins en Prinses voor.

De negen glas-in-loodramen werden met de hand vervaardigd door een groep Londense kunstenaars.

De acht wandtapijten van speciale zijde- en wolgaren werden geweven door Franse ambachtsmannen uit Aubusson.

       

Het kasteel kent ook andere Disney-invloeden. Aan de oostkant van de slotgracht vind je Le Puits Magique, de wensput uit de animatieklassieker 'Snow White and the Seven Dwarfs'. Merlin de tovenaar uit de Disney-film 'The Sword in the Stone' heeft in de westelijke vleugel zijn eigen ontwerpatelier: Merlin l’Enchanteur.

In de onderaardse gewelven, diep verscholen achter een mistgordijn, bevindt zich het drakenhol van zijn geadopteerde draak.

Sinds Merlin de tovenaar het draken ei vond, en hem vervolgens adopteerde, leeft hij hier in de uit steen gehouwen kerker en bewaakt hij de bewoners van het kasteel.

Het slapende beest is omringd door stalagmieten en stalactieten en een ondiepe poel. Af en toe beweegt zijn staart, gromt zijn maag en knippert er een oog. Wanneer dit mythische beest zich bedreigd voelt, slingert hij zijn kop van links naar rechts, krult hij zijn gepantserde tenen en komt er rook uit zijn neusgaten.

 

La Tanière du Dragon was één van de laatste projecten waaraan robotexpert Dave Feiten zijn medewerking verleende.

Dave Feiten werkte tijdens zijn loopbaan bij Disney aan een groot aantal audio-animatronics, waaronder de Pirates of the Caribbean en Star Tours.

Feiten:

Lengte draak: 27 meter
Gewicht draak: Ruim 2 ton

 

Feiten:

Aantal torens : 16
Hoogte v.d. hal : 11,5 meter
Hoogste punt van het kasteel: 45 meter

       

 

Onderin Sleeping Beauty Castle bevinden zich ook twee sfeervolle winkeltjes.

La Boutique du Chateau

In een gotische kasteelkamer aan de rechterkant(oostkant) vier je het hele jaar door kerstmis.

Kerstdecoratie met Disney-thematiek maakt van La Boutique du Chateau de meest feestelijke boetiek van het Resort.

Groene kransen aan de muur, de rood/groene tegelvloer en bloemenmotieven op de gewelven zijn drie voorbeelden van de decoratie die volledig in het teken van de vreedzaamste periode van het jaar.

Boven de stenen haard naast een alkoof bevindt zich een bas-reliëf met de dierenvrienden uit de animatiefilm 'Sleeping Beauty'.

Op de vele uitstelplanken vind je spulletjes om een kerstboom mee te versieren en leuke cadeaus om onder de boom te leggen.

Kerstballen in de vorm van een Mickey Mouse hoofd, snowglobes en een heleboel plucheknuffels allemaal gekleed in sfeervolle kerstkleding.

Deze kerstwinkel is 365 dagen per jaar geopend.

         

Merlin l'Enchanteur

In de centrale hal aan de linkerkant(westkant) vind je Merlin l'Enchanteur, een boetiek uitgehouwen uit rotsen.

In de versierde houten meubelen en glazen kasten vind je allerlei dure decoratieve accessoires, waaronder glazen figuurtjes die door de plaatselijke glasblazer worden vervaardigd.

Er zijn regelmatig glasblazers aan het werk met het vervaardigen van de mooiste Disney accesoires.

Andere kostbare hebbedingen uit de experimentenkamer van Merlin de tovenaar (een amusant personage uit de Disney animatieklassieker 'The Sword in the Stone' uit 1963) zijn kristallen juwelen en middeleeuwse wapens.

Naast de toonbank is er een holte in de muur met langs weerszijde een beeldje van Merlin’s pratende uil Archimedes.

In en boven de holte zie je instrumenten en exotische voorwerpen, een vlindercollectie bijvoorbeeld, die Merlin in al die jaren heeft verzameld.

©DLRPfriends.nl