Op 5 december 1901 werd Walter Elias Disney(1901-1966), beter bekend als Walt Disney, in Chicago geboren. Toen Walt een jaar of vijf was, tekende hij een keer met teer op de witte muren van de boerderij, waar de familie Disney woonde.
Je begrijpt dat zijn ouders daar niet erg blij mee waren. Door zín ouders werd Walt dan ook niet aangemoedigd om door te gaan met tekenen, maar wťl door zijn tante Maggie. Zij gaf hem zijn eerste schetsboek en een doos kleurpotloden.

Tijdens zijn jeugd heeft Walt Disney alleen op school tekenles gehad. Op de McKinley High School in Chicago verdeelde hij zijn tijd tussen tekenen en fotografie en 's avonds ging hij naar de Academy of Fine Arts.
Tijdens de oorlog zat hij bij het Rode Kruis. Hij keerde terug naar Kansas City in 1920 alwaar hij zijn carriere begon als een tekenaar in de reclamewereld.
In augustus 1923 verhuisde hij van Kansas City naar Hollywood met niet meer dan 40 dollar op zak en een droombeeld. In Hollywood zocht hij zijn broer, Roy, op.
Met hun gezamenlijke geld, 290 dollar en een lening van hun oom van 500 dollar hebben de Disney broers een winkel geopend in een klein gebouw achter een makelaarskantoor in Hollywood.
Dit was hun eerste studio. Roy was de cameraman en de boekhouder en Walt had alle ideeen.
Deze combinatie duurde tot aan de dood van Walt . Roy nam de verantwoording en zorgde ervoor dat Walt zijn droom uitkwam.
 

Hij bleef daar niet lang, want binnen een jaar werd hij tekenaar bij een kleine uitgeverij. Het jaar daarop ging hij naar een filmbedrijfje. In zijn vrije tijd begon hij zelf tekenfilms te maken. Zo nu en dan lukte het hem zín filmpjes aan de plaatselijke bioscopen te verhuren. Veel geld verdiende Walt daar echter niet mee en eigenlijk wat hij best arm. In 1923 verliet hij Kansas City en ging hij met 40 dollar op zak naar Hollywood. Het viel niet mee om daar aan de slag te komen. Gelukkig woonde zijn broer, Roy Disney, in Los Angeles, zodat Walt bij hem mocht wonen.
Doordat Walt in de filmindustrie moeilijk aan werk kon komen, ging
hij maar weer tekenen. Hij legde zich toe op de animatiefilm.

Dat is een film, waarin niet-levende dingen in beweging worden gebracht.
Bijvoorbeeld speelgoedbeesten die gaan lopen en praten en een eigen leven leiden, maar ook getekende dingen, want tekenfilms noemt men ook wel animatiefilms. Disney's eerste animatiefilm was Alice in cartoonland, die hij in Hollywood maakte. In deze film speelde een echt meisje in een getekende omgeving.

Walt en Roy Disney

Oswald the Rabbit
Met hulp van zijn broer Roy huurde Walt een gebouw in Hyperion Street en daarin startte hij zijn bedrijf The Walt Disney Studio.
Hij bedacht er het figuurtje Oswald the Rabbit en gelukkig werd dat een succes!
De studio Universal Pictures zag wel wat in dit idee en liet Walt een paar films maken met Oswald in de hoofdrol.
Oswald werd populair en daarom vroeg Walt om opslag. Dit kreeg hij echter niet.
Walt weigerde toen nog meer Oswald-films te maken, maar dat betekende ook dat hij zijn Oswald kwijt was. Dat stond met kleine lettertjes in het contract.
 

Mickey Mouse
Walt Disney besloot daarom een nieuw tekenfilmfiguur te bedenken en zo ontstond Mortimer Mouse, die later Mickey Mouse zou gaan heten.

Mickeys eerste film heette Plane Crazy (1926) en het werd een groot succes.

Inmiddels was Walt in 1925 getrouwd met Lillian Bounds, die bij hem op kantoor werkte.

Samen kregen ze twee dochters, Diana en Sharon

 

De eerste geluidsfilm
Langzaam maar zeker kreeg Walt Disney bekendheid, maar pas in 1928 werd hij echt beroemd. Al die jaren waren alle films stom. Dat betekent dat er geen geluid of muziek te horen was. In 1927 verscheen de eerst sprekende film in de bioscopen. Walt besloot meteen dat zijn films voortaan ůůk muziek moesten hebben en dat Mickey echt zou praten. De derde Mickey Mouse-film, Steamboat Willie, werd onmiddellijk van geluid voorzien. En de bioscoopbezoekers vonden het een wonder dat zoiets kon! De allereerste Mickey Mouse werd trouwens niet door Walt Disney zelf getekend, maar door Ub Iwerks, een oude vriend van Walt.
Deze Ub Iwerks was overigens een Nederlander en kwam oorspronkelijk uit de provincie Friesland!

Walt en Ub

Ub Iwerks

Goofy en Donald Duck werden een paar jaar later de beste vrienden van Mickey Mouse en Minnie werd voor altijd zijn vriendinnetje. In 1932 kreeg Walt Disney zijn eerste Oscar voor de Mickey- films. Een Oscar is een gouden beeldje dat jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste filmprestatie van dat jaar. Er zijn Oscars te winnen in diverse categorieŽn. Walt kreeg tientallen Oscars in al die jaren.

Sneeuwwitje
De Disney Studio werd uitgebreid en er werkten op een gegeven moment honderden mensen. In 1937 maakte Walt Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de eerste lange tekenfilm die als een echte hoofdfilm in de bioscopen werd gedraaid. Daarna rolde de ene na de andere tekenfilm uit de studioís. Maar het bleef niet alleen bij tekenfilms, er kwamen ook gewone speelfilms, natuurfilms, documentaires en tv-series.

Disneyland en Disney World

Na de Tweede Wereldoorlog liet Walt het filmen over aan zijn medewerkers, maar hij bleef de belangrijke man achter de schermen. Zelf verscheen hij in de schijnwerpers als gastheer van zijn eigen tv-shows. Op 17 juli 1955 kwam zijn twintig jaar oude droom uit! Hij opende Disneyland, een superpretpark in CaliforniŽ. Het park bood behalve attracties ook ruimte aan winkels, tentoonstellingen, restaurants en het grote Disney-Hotel.

 

Walt besloot nog zoín park te openen, maar dan in Florida. Dit park noemde hij Walt Disney World. Het werd een compleet vakantieoord, afgesloten van de buitenwereld, met hotelaccommodaties, campings en vele recreatiemogelijkheden. Walt Disney World werd in 1971 geopend. Niet door Walt, maar door Roy Disney, want in 1966 overleed Walt Disney op 65-jarige leeftijd. Walt mag dan zelf misschien niet zoín grote tekenaar geweest zijn, hij had in ieder geval een enorme fantasie en hij zat boordevol ideeŽn.

Een van Walt zijn belangrijkste uitspraken luidde:

ďIk hoop dat we een ding nooit vergetenÖ Dat alles is begonnen met een muis!Ē

Roy Disney

In dit verhaal over Walt Disney heb je al kunnen lezen dat Walt heel veel films heeft gemaakt. Na zijn dood gingen de medewerkers van zijn studio verder zoals Walt dit had gewild. Er kwamen nog meer pretparken, denk maar aan Disneyland Parijs. Ieder jaar worden er nog nieuwe films gemaakt zoals Walt dat wil.

Wist je dat Walt Disney in Mainstreet USA woonde? Meer weten? klik HIER.

 

Neem ook eens een kijkje in het Walt Disney familie museum